Domov O nas Islamske teme Obvestila Kontakt
RAMADAN 2016
Hvala in zahvala našemu Stvarniku, Gospodarju Sodnega dne in naj je salavat in mir na našega zadnjega Allahovega Poslanika Muhammeda, mir z njim, njegovo družino, Ashabe, Tabiine in vse tiste, ki mu sledijo v dobru do sodnega dne.

Po Allahovi volji smo dočakali konec meseca Ramadana, meseca pokornosti, izvrševanja predpisanih verskih dolžnosti. Meseca, katerega dnevi so bili okrašeni s postom in dobrodelnostjo, noči pa nočnimi molitvami in učenjem Kur'ana. Dočakali smo naš praznik Aid Mubarek (bajram), ki je zapolnil naše domove z veseljem in srečo, medsebojnim razumevanjem in ljubeznijo. Predvsem je to dan radosti za tiste, ki so dobro izkoristili mesec Ramadana in v njem opravili čim več dobra. Dan hvaležnosti na miru in blagostanju, v katerem smo preživeli ta mesec, za razliko velikega števila ljudi v svetu, ki so ta mesec preživeli ujeti v val nesmiselnega nasilja, sovraštva in pobijanja. Hvala Allahu na varnosti in svobodi v mesecu Ramadanu in v teh prazničnih dneh po Ramadanu. Dejansko smo deležni nešteto dobra, ki nam ga je poklonil naš Stvarnik, naš Gospodar.

Žal po tragičnih dogodkih v Parizu in Istambulu zlobneži in kriminalci niso pustili na miru niti najbolj sveta mesta muslimanov. Napadi v Saudski Arabiji v okolici svetega mesta Mekke in v mestu Allahovega Poslanika, mir z njim, Medini, potrjuje dejstvo, na katerega smo opozarjali že od samega začetka, da tisti, ki se pustijo na pot sovraštva, nasilja in neusmiljenosti izgubijo vse vrednote, ki so svete, vrednote, ki so temelj islamskega prepričanja. Vendar pa prav to dejanje tako jasno in tako očitno ukazuje na to, da takšna dejanja nimajo veze z izvornim čistim islamom, da so to produkti interpretacij in izmišljotin na čisti izvorni islam, ki je skozi burno zgodovino človeštva bil eden pomembnejših faktorjev tako znanstvenega, tehnološkega kot tudi humanističnega napredka celotnega človeštva. Kot muslimani smo ponosni tako v zgodovinskem kot tudi v današnjem doprinosu islama in islamske kulture v napredku človeštva. Napad na sveta mesta muslimanov bolj kot očitno kaže, da vsi ti napadi nimajo veze z svetim, ampak ravno nasprotno s šejtanskimi (hudičevimi) vplivi, katerih cilj je udaljiti človeštvo od Gospodove milosti in odpuščanja grehov.

Kot muslimani in kot diplomirani islamski teologi z eminentne univerze v Kairu Al Azhar, kot vedno čutimo dolžnost nadaljevati z našim delom pravilnega razlaganja islamskih predpisov, v njegovi izvorni čisti formi in odstranjevati napačne in zgrešene primesi, katerih izvor so človeške strasti ter na ta način pomagati muslimanom, da živijo svoja življenja v Gospodovi milosti in pripomoči k svetovnemu miru in varnosti, za katero hrepeni vsak razumen človek. Islam nas v svoji izvorni luči uči tolerantnosti, sožitju, medsebojnem pomaganju in sodelovanju v dobru.

Kot pravi Vzvišeni Gospodar: »Allah vam ne prepoveduje dobrih dejanj.« Kuran: 60:8

Ta veliki dan veselja, pa je za nas muslimane tudi priložnost, da naredimo obračun storjenega v svetem mesecu Ramadana in da molimo našega Gospoda, da sprejme naša dobra dejanja, da nam oprosti za storjene napake in grehe in da nagradi vse tiste, ki so nas razveselili s svojimi dobrimi dejanji ter da molimo za tiste, ki so v različnih skušnjavah tega sveta, da jim Allah olajša težave in jim da tisto, kar je najbolje za njih. V tem mesecu smo hvala Allahu zaključili nočno molitev preko celega meseca, v njegovem točnem času, ko je nastopil čas nočne molitve, po pravilnih predpisih izpolnjevanja vseh sestavnih delov molitve brez muje in hitenja. Molimo Allaha da nagradi vse tiste, ki so se trudili, da izvršijo to dobro dejanje in da vsem nam sprejme naše molitve.

Poleg tega, je bilo organiziranih kar nekaj skupnih obrokov (iftar) za vse tiste, ki so se postili, predvsem pa v zadnjih desetih dnen Ramadana. Predvsem sta tu v ospredju dva velika iftarja, na katerega so bili vabljeni muslimani iz cele Slovenije. Zelo smo zadovoljni, da smo uspeli realizirati ta projekt in nadaljevati našo tradicijo spodbujanja ljudi, da hranijo tiste, ki se postijo in da odtujimo običaj služenja z iftarji. Molimo Allaha, da nagradi vse tiste, ki so finančno, materialno ali pa s svojim delom pripomogli k uresničitvi teh dobrih del.

Zelo pri srcu pa nam bo ostal tudi spomin, na vesele obraze otrok iz begunskega centra, kot tudi naših otrok, ki so se udeležili skupnega obroka po končanem postu. Otroška iskrenost in odprtost se kaže v takojšnjem sprejemu drugih in igri, ki prevlada jezikovne, nacionalne, kulturne in vse druge barijere. Ker Islam popolnoma nasprotuje nacionalizmu ali rasizmu je toliko bolj pomembno, da se otroci že v svoji zgodnji mladosti privadijo na druge in drugačne. Molimo Allaha da nagradi vse naše sestre, ki so se maksimalno potrudile, da z velikim številom različnih dobrot nahranijo otroke in jim privabijo nasmeh na obrazu. Poleg skupnega iftarja za otroke, smo v našem društvu organizirali tudi nakup daril za begunske otroke, ki so tudi njim na ta veliki dan prinesli nasmeh na obrazu. Tako smo v begunskem centru v Ljubljani in v begunskem centru v Logatcu razdelili okoli 40 bajramskih daril. Molimo Allaha, da nagradi vse tiste, ki so finančno, materialno ali pa s svojim delom pripomogli k uresničitvi tega projekta.

Med pomembnimi projekti, ki učijo muslimane dobrodelnosti je vsekakor tudi razdelitev hrane za Sadekatul fitr. Miloščina, katere cilj je nahraniti socialno ugrožene na ta veliki praznik muslimanov ter da očisti naš post od neprimernih postopkov. Namen te miloščine je po islamskih predpisih pomagati socialno ugrožene in ga ni dovoljeno uporabljati v druge namene, ker potem to ni Sadekatul fitr. Zato je obveza za vsakega muslimana, da poskrbi kje konča njegova miloščina, ker jo ni dovoljeno uporabljati v druge namene razen ta. V našem društvu smo uspešno zbrali blizu dve toni hrane, katere smo razdelili socialno ugroženim v Ljubljani, ter v begunskih centrih v Ljubljani in Logatcu. Molimo Allaha, da sprejme našo miloščino in da nagradi vse tiste, ki so pomagali izvršiti ta program. Ob koncu Ramadana, pa smo po opravljeni Aid molitvi, v naših prostorih organizirali praznično kosilo v prijateljskem vzdušju in islamskih ilahijah. Ob tej priliki nismo pozabili tudi naših otrok, ki so na ta dan prejeli preko 40 prazničnih daril. Molimo Allaha, da nagradi vse tiste, ki so finančno, materialno ali pa s svojim delom pripomogli pri izvedbi tega praznovanja.

Na koncu bi se rad še enkrat zahvalil vsem, ki so nam pomagali v dobru, želimo jim vse najboljše v teh praznikih in molimo Allaha, da sprejme naša dobra dejanja. Vsekakor naše delo ne preneha tu, ampak nadaljujemo tudi naprej vsi skupaj v prelepem tekmovanju v dobrih dejanjih. Naj bodo med nami najboljši tisti, ki delajo največ dobra.


Društvo Srednja pot.