Domov O nas Islamske teme Obvestila Kontakt
Kulturno društvo srednja pot je neprofitna in nepolitična organizacija, katere namen je predstavitev islamske kulture, islamskega verovanja, prava in doprinosa, ki ga je dala islamska civilizacija pri razvoju modernega sveta.

Naš primarni cilj je vsekakor izobraževanje muslimanov v Sloveniji, ki imajo, v veliki večini primerov, zelo pomanjkljivo znanje o islamu in islamskih predpisih, ter na ta način pripomoči k zdravljenju dveh pogostih bolezni, ki sta prisotni v moderni družbi. Prvi bolezni sta neznanje in neprakticiranje osnovnih verskih prepričanj vsakega muslimana. Druga pa je pretiravanje v veri, ki vodi v neutemeljeno razglaševanje muslimanov za nevernike, kar vodi v nestrpnost in nasilje. Pozivanje in opozarjanje na »srednjo pot«, pot našega Poslanika Muhammeda ,naj je Božji mir z njim, sta temelj in obveza znotraj vsake družbe, ter ravno tako znotraj naše družbe. Poleg dela z muslimani, je naša poglavitna naloga tudi predstavitev avtentične tradicionalne slike islama vsem ljudem v Sloveniji. Na ta način skušamo spremeniti popačeno in napačno sliko o islamu in muslimanih, ki je po večini nastala na osnovi dogajanj v svetu in dejanj nekaterih, ki skušajo svoje napačne poglede pripisati islamu, v resnici pa je islam popolnoma izvzet iz teh dejanj.

Ravno tako skušamo pojasniti, da so tradicionalne vrednote muslimanov del univerzalnih moralnih in duhovnih vrednot, ki podpirajo napredek in razvoj celotnega človeštva. Zavedamo se izjemne pomembnosti in veličine našega dela, ki sta pozivanje v islam ter izobraževanje odraslih, mladine in otrok. Zavedamo pa se tudi nagrade, katere so deležni tisti, ki pozivajo na poti svojega Gospodarja in prenašajo do drugih sporočilo našega ljubljenega Poslanika Muhammeda, naj je Božji mir z njim, ki je bil prvi pozivalec v islam.



Cilji Kulturnega društva srednja pot:

1) Predstavitev islama in njegovih univerzalnih sporočil za vse tiste, ki si želijo spoznati islam.
2) Afirmacija moralnih in duhovnih vrednot, ki vodijo v napredek in razvoj celotnega človeštva.
3) Predstavitev islamske in arabske kulture ter historične slike islamske civilizacije in njene kulture.
4) Delovanje na povečanju razumevanja, strpnosti in ljubezni med različnimi islamskimi skupinami.
5) Delovanje na povečanju razumevanja, dialoga in strpnosti med muslimni in drugimi.
6) Prizadevanje na širjenju svetovnega miru in pozivanju k dialogu.
7) Razlaganje vseh napačnih predstav, laži in obrekovanja o islamu in muslimanih.
8) Delovanje proti vsem oblikam pregrehe, ki škodujejo družbi, kot so to alkohol, droge, prostitucija... in vsem oblikam ekstremizma, šovinizma in nasilja.
9) Preventivno delovanje proti vsem uničujočim in retrogradnim idejam, kot so to izločitev od družbe in neutemeljenega razglašanja muslimanov kot nevernike in podobno.